onsdag 3. oktober 2012

IKT og tekstskaping
Det var fredag og 2.trinn skulle nå bearbeide inntrykkene som de hadde fått fra uteskolen dagen før. En av guttene sukket tungt, for nå skjønte han hva som kom. Tegne og skrive enda en gang om hvor han hadde vært og hva han hadde lært. Gutten slet med å forme bokstaver, og tegningene var ikke de mest detaljerte eller fargerike.

Klassen satte seg i lyttekroken og vi lagde et tankekart om turen. Elevene var engasjerte og tankekarte vokste utover tavlen. Da vi var ferdige, sa jeg at i dag skal vi ikke skrive i "Uteboka", men på datamaskin. Ungene jublet alle som en. Gutten som hadde gruet seg til denne timen, strålte opp. Han fortalte stolt at han både kunne slå på en pc og skrive bokstaver. Det brukte han å gjøre hjemme. Mens assistenten gikk ut med ungene for en liten pause, gjorde jeg og IKT- ansvarlig datamaskinene klare til bruk.

Elvene fikk hver sin pc. Alle skulle skrive overskrift, dato og 2 setninger. Gutten, som enda strålte som en sol, skrev alle kravene uten å sukke tungt en eneste gang. Etter dette fikk han ofte skrive tekstene på data, og etterhvert lærte han å sette inn bilder til teksten. Hans forhold til bokstaver og tekst ble med dette gjort om til en opplevelse som økte hans motivasjon for læring. Herlig!

Siri

4 kommentarer:

  1. Åhh, for en fantastisk opplevelse for både eleven og deg som lærer. Så flott at IKT er kommet inn i skolen og blir brukt. Tenker at denne gutten ville ha slitt med sin motivasjon til skolen om han hadde gått på skolen bare for noen få år siden. For en mulighet du som lærer har til å utvikle den lille spiren av motivasjon eleven viste her ved bruk av IKT. Et supert eksempel på at vi som lærere må ta i bruk forskjellige læringsmåter i skolen. Stå på, godt jobba :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så deilig å få så hærlig tilbakemelding. Ja, denne opplevelsen gjør det virkelig verd å være lærer.

      Slett
  2. Nydelig fortelling som berører. Denne vil jeg gjerne bruke som eksempel på et kurs for lærere som er språk- og leseveiledere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det hadde jo vært strålende. Så fint hvis andre kan lære noe av denne lille historien om motivasjon.

      Slett